Ten noord westen van Lombok liggen de drie populaire Gili eilanden, waar dagelijks boten vol backpackers voet aan wal zetten om te genieten van de bounty stranden en de feestjes. Vertoeven op één van de Gili eilanden, het klonk in Nederland als een droom. Ook ik wilde de exotische stranden voor geen goud missen, maar werd eenmaal toch lichtelijk teleurgesteld. Waarom? Dat lees je hier.

Vanuit Ubud vertrokken we in de ochtend al vroeg met een pendelbus naar de baai waar een speedboot ons naar Gili Trawagan bracht. We zouden op zowel Gili T als gili Air enkele dagen met de voetjes omhoog genieten van het island life. Iets met kokosnoten en billen bloot..

Wat je vooral wél moet doen op Gili Trawagan

Het uitzicht vanaf Gili T

Genieten van het prachtige uitzicht

Vanaf Gili T kijk je uit op Lombok, het prachtige, groene, rauwe eiland rechts van Bali. Het uitzicht is adembenemend en ik kon er mijn ogen niet vanaf houden. De foto zegt geloof ik genoeg.

Een (virgin) cocktail drinken aan het strand

Er zijn tal aan leuke eettentjes langs de boulevard van het grootste Gili eiland, het merendeel van deze tentjes ligt direct aan het strand. Ik vond het super fijn om in de schaduw te zitten, te nippen aan mijn watermeloen-juice (of een Bintang biertje) en te genieten van het zeebriesje. Verkoelen en relaxen (en mensen kijken).

Snorkelend het koraal bekijken

Overal rondom het eiland zijn mooie stukken koraal te vinden die perfect zijn voor een snorkeltrip. Langs de boulevard vind je ondernemers waar je een trip kan boeken. Zij nemen je met een boot rondom de Gili eilanden en je de mooiste stukken koraal laten zien. Met een beetje geluk spot je een zeeschildpadden!

Wat je beter niet kan doen

zielige paarden gili trawagan

Een ritje met paard en wagen maken

Op Gili Trawangan zijn geen auto’s of scooters, dit maakt de straten rustig en sereen. Helaas wordt zwaar sjouwwerk en het rondbrengen van luie, dikke toeristen gedaan met paard en wagen. Dat klinkt idyllisch, maar niets is minder waar. De beesten zien er verhit en onverzorgd uit. Ik ben niet de echt een dierenvriend, maar dit brak mijn hart.

Hoge verwachtingen hebben

Want zo geweldig is het niet. Het water is blauw en het uitzicht is adembenemend, maar de stranden zijn vies en liggen vol beschadigd koraal. Daarnaast trekt het water zo ver weg tijdens eb dat je het water eigenlijk niet in kan, omdat koraal en stenen bloot komen te liggen.

Persoonlijk vond ik Gili T iets te veel een party-eiland. Er zijn heel veel bars waar je shotjes kan krijgen en op de bar kan dansen. Dit is niet echt mijn ding, al kan ik me voorstellen dat sommigen dit wel heel leuk vinden. Dus als je wilt feesten is Gili T the place to be.

Drie dingen die heel leuk zijn op Gili Air

Een fiets huren

Goedkoop, actief en diervriendelijk. Want ook op dit eiland zie je de zielige paarden zware wagens trekken. Op de fiets kan je op je gemak het eiland verkennen, je benen trainen op de wegen van zand en waan je je weer even terug in de tijd.

Bij een Warung eten

Dit zijn restaurants gerund door families, aangekleed met tuinmeubilair en een mini keuken waar je authentiek Indo-food kan eten. Warungs heb je overal in Indonesië, maar ik vond dat er opvallend veel op Gili Air te vinden waren. Voor 2 euro zit je te genieten van mie goreng, rendang of basko. Jum!

must do gili air
Zo ontzettend mooi

Genieten van het uitzicht

Het uitzicht op Gili Air is adembenemend. Eigenlijk is het op Gili Air nóg beter dan op Gili T, omdat Air dichter bij Lombok ligt. Ik kwam hier niet toe aan mijn boek, omdat ik steeds afgeleid werd door het moois op de horizon.

Wat niet zo leuk is

Aan het strand liggen

Zeker niet als er eb is. Het strand is vies, het zand is heel grof en bevat allemaal schelpen, stenen, koraal en afval. Daarnaast was er geen mogelijkheid tot zwemmen. Ik ben een beetje lullig met mijn buik op de bodem gaan liggen, meer kon niet. Dit is echt heel jammer want het water is ontzettend helder en een heerlijke temperatuur.

Verblijven tijdens het regenseizoen

Net als op Gili T is er vrijwel niets te doen op het eiland als het regent. De wegen van zand veranderen in vieze modderbaden waar je niet doorheen wilt lopen.

Zoals je misschien al kon lezen had ik het meer naar mijn zin op Air. Gili T heeft meer te doen, maar het merendeel hiervan gaat gepaard met het nemen van shotjes. Als jij het leuk vind om een paar dagen te feesten in open lucht barretjes, dan is Gili Trawagan de aangewezen plek. De sfeer is er in ieder geval goed! Maar als je wilt genieten van een azuurblauwe zee en wit zand zijn de eilanden niet echt geschikt.