Er is veel te doen op Ubud, een kalm maar toeristisch dorp midden op Bali. Van verschillende mensen had ik van te voren gehoord dat ik er geen hoge verwachtingen van moest hebben, omdat het mega toeristisch zou zijn. Er zijn inderdaad aardig wat toeristen, maar naar mijn mening ging dit (nog) niet ten koste van de authenticiteit en de rust. Het enige gekke was de Starbucks die afstak tegen de rest van de tentjes.

In eerste instantie wilden we drie dagen in Ubud blijven, maar direct bij aankomst besloten we er twee keer zo lang te blijven. Ubud is namelijk zo leuk, relaxt en mooi en er is zo veel te doen. Je komt er helemaal tot rust, je kan er heerlijk eten en in de buurt zijn tal aan prachtige dingen om te bekijken. Ontdek hieronder de vijf toppers van Ubud.

Food in Ubud

101 eet- en koffietentjes

Wie houdt er nou niet van eten? Iedereen. Dit is één van de vele reden die Ubud een fijne plek maken om te verblijven. In dit dorpje zijn zo veel eet- en drinkgelegenheden te vinden en het aanbod is ontzettend gevarieerd. Wij aten vegetarisch,  hamburgers, burrito’s, mie Goreng, rendang, pizza en sushi. Naast het vele lekkere eten is Ubud ook een perfecte plek om healthy, vegan en organic te eten. And last but not least: zo veel leuke koffietentjes.

must do in ubud

Monkey Forest

Het centrum van Ubud ligt binnen een soort mini-ring van ruimere wegen en aan één van de bochten in het zuiden ligt de Monkey Sanctuary. Hier leven apen in het (semi)wild: er zijn enkele verzorgers, maar de apen lopen en springen hier rond los. Jij als bezoeker kan ze dus met ze spelen, ze bananen voeren en als je geluk hebt ontluizen ze jouw hoofd ook nog. Sommige aapjes, zeker de kleinsten, zijn heel speels en lekker brutaal. Het is ontzettend leuk om de kleine beestjes te bekijken en op enkele meters afstand hun kattenkwaad te aanschouwen.

highlights ubud

Tengalalang’s rijstvelden

Tengalalang is een mini dorpje tien kilometer ten noorden van Ubud en heeft de meest sensationele rijstvelden. Tengalalang ligt een stuk hoger dan Ubud en wordt omringt met bergen. Hier liggen de rijstvelden stapsgewijs op, wat zorgt voor een adembenemend uitzicht. Voor een paar euro mag je de rijstvelden betreden en kan je bijvoorbeeld foto’s maken. De bewoners poseren met liefde voor je (en met liefde bedoel ik ruil voor wat centen). Deze rit is zowel met de fiets, scooter als bus te doen. Ik raad je aan om met de fiets te gaan, omdat je onderweg ook al veel moois tegenkomt.

highlights van ubud

De Tegenungan waterval 

De Tegenungan waterval bevindt zich enkele kilometers ten zuiden van Ubud. Deze schitterende waterval bevindt zich tussen de rijstvelden, waardoor de rit ernaartoe geen straf is. Tegenungan bevindt zich op een opmerkelijke plek: je verwacht hoge bergen, maar de omgeving is redelijk plat. Heel even lijkt het alsof je op de verkeerde plek bent en hier onmogelijke een waterval met zoveel kracht kan zijn. Maar hij is zeker 20 meter hoog en het water komt met bakken naar beneden. Voor 60 cent mag je het terrein betreden en zwemmen in het koude water. Het water is erg sterk en wild, wat het geheel een intens maakt. Super tof om hierin te kunnen zwemmen!

De sfeer

In Ubud hangt een vredevolle, energieke en hippie-achtige sfeer. Veel mensen lopen lekker op bloten voeten, drinken de hele dag fruitsmoothies en lijken net van een yoga-les te komen. Hier ga je onbewust in mee en word je ook, zonder een serie aan yoga poses, heerlijk ontspannen. Een perfecte plek om tot rust te komen en te genieten van Indonesië.

Ubud is de perfecte basis om een tijd te verblijven. Je hebt er veel aanbod qua eten en koffie leuten, wat al een attractie op zichzelf is. Naast de vele yoga studio’s zijn er veel activiteiten die je hier kan doen. Ik kwam er tot rust, wat al reden genoeg is om Ubud een paar dagen aan te doen. Je gaat immers op vakantie om tot rust te komen toch?