Budget activiteiten in Hong Kong zijn fijn voor je portemonnee. Want Hong Kong is niet echt goedkope plek om je te vermaken, sterker nog de prijzen zijn vrijwel gelijk aan Europese prijzen. Daarentegen is het wel een fantastische, indrukwekkende en levendige stad, een die zeker een bezoek waard is. Om het jou wat makkelijker te maken heb ik een lijstje gemaakt met leuke, interessante en vermakelijke dingen die je in Hong Kong kunt doen of zien, die binnen ieders budget passen. Dus bij dezen: zes low budget activiteiten voor het pareltje van China.

Hiking in Hong Kong: Look at that view!

Hiken door de country parks

Hong Kong heeft prachtige, groene heuvels waar goede wandelpaden zijn aangelegd. Met een stevige wandeling naar boven kan je even ontsnappen aan de drukte van de stad, terwijl je door de bomen heen toch steeds de betonnen jungle kan bekijken.

Er zijn een aantal hikes, die verschillen in lengte, locatie en moeilijkheidsgraad. Wij deden de Hong Kong Trail 8 richting Big Wave Bay en die was zeer goed te doen. Daarnaast kan ik ook de Dragon’s Back trail in die regio aanraden, waarvan ik nog steeds baal dat ik daar niet aan toe gekomen ben. Aan de andere kant, richting New Territories bevindt zich Lion’s Back, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Let wel op: zorg dat je op tijd weg gaat en rekening houdt met de ondergaande zon (ik spreek uit ervaring). Smeer je goed in met deet, want er zitten dengue muggen in de bossen en neem genoeg water mee. En vanzelfsprekend: doe goede schoenen aan.

Kosten: niets!

Een bezoekje aan het National History Museum

Wil je meer weten over de geschiedenis van Hong Kong dan is het National History Museum zeker een aanrader. Het museum is ontzettend groot, huist meerdere thema’s en is zeer interactief. Er wordt aandacht besteed aan de jurrasic periode, de homo erectus, de eerste Chinezen en de verschillende volkeren, hun tradities en religies, de komst van de Engelsen en de bijbehorende oorlogen.

Voor iets meer dan een euro ben je een hele middag zoet, wat zeker fijn is als het herhaaldelijk regent..

Questionable Chinees Food

Chinees eten in een twijfelachtig tentje

Geen idee wat ik nou uiteindelijk gegeten heb, want de kaart was niet in het Engels. Ik heb een foto aangewezen en kreeg enkele minuten later een dampend bord voor me neus, waar waarschijnlijk varkensvlees en bosui in zat, meer kon ik niet raden. Het was toch erg lekker en daarnaast zeer goedkoop. Het (Westerse) eten in Hong Kong is redelijk aan de prijzige kant, waardoor we genoodzaakt waren de aftandse tentjes te bezoeken. De bediening kan hier zelden Engels en verwacht al helemaal geen Engels menu. Wel een zeer goede manier om het leven van de bewoners van dichtbij te bekijken, want die gaan hier ’s avonds allemaal eten na het werk.

De Victoria Peak Tram

Niet de goedkoopste optie in de lijst, maar zeker elke cent waard. Met een hele steile tram wordt je naar het puntje van de Victoria Peak gebracht. Hier is (hoe kan het ook anders) een hele mall gebouwd met bovenop een observatiedeck. Het is hier even dringen, want alle Chinezen zijn druk in de weer met hun selfsticks, maar als je een plekje aan de railing hebt bemachtigd kan je genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Probeer tegen zonsopgang naar boven te gaan, zodat je de zonsondergang kan bekijken en de stad in daglicht en in het donker kan zien. Ik vond het adembenemend en het dringen en wachten meer dan waard. Ja, je moet even wachten om naar binnen te mogen, houdt daar rekening mee.

Kosten: €11,- voor een retourticket naar de peak en entree tot het observatiedeck.

Skyline of Hong Kong

Avenue of the stars

Niet omdat je nou perse de walk of fame van de Aziatische sterren wilt zien, maar om de prachtige skyline te bewonderen. Behalve Bruce Lee is er niet veel spannends aan deze kant van de kade, maar des te meer aan de andere kant. Om 20.00u geven de gebouwen aan de overkant een lasershow en wordt het uitzicht nóg spectaculairder. Je kan de kade helemaal aflopen en de skyline van meerdere punten bekijken. Af en toe afgewisseld met een mall (of course). Ook is helemaal aan de rechterkant van de kade het opstappunt voor de pont.

Het pontje naar de overkant nemen

Met een pontje kan je naar de overkant, van Tsim Sha Tsui naar Hong Kong Island, voor €2,- per persoon. De rit is maar tien minuten, maar geeft je wel een top uitzicht over de skyline. Daarnaast is het ook een toffe manier om naar de overkant te gaan. Aan de andere kant van het water is namelijk ook een hele boel te zien en te beleven.

Wandelen door Hong Kong

Gewoon wandelen door de straten

In Hong Kong is erg veel te zien op straat. De stad is immens, levendig, chaotisch en tegelijkertijd schoon en mooi. Op straat lopen duizenden mensen en het is altijd dringen bij de stoplichten. Om de vijftig meter zit een 7/11 of een McDonalds, overal hangen neon-lichten en de mensen maken non-stop selfies. Botsingen met Chinezen niet uitgesloten.

Behalve chaos en de drukte zijn er ook een aantal juweeltjes te zien, zoals de ouderwetse trams, de oldskool taxi’s en indrukwekkende skyscrapers.

In Hong Kong is ontzettend veel te zien en te beleven. In de zeven dagen dat ik er was, heb ik zoveel leuks ontdekt. Maar had me er zeker nog een week kunnen vermaken. Ik ben nog steeds zeer onder de indruk van deze levendige, spectaculaire stad.