Voor een rustige strandvakantie in Andalusië is Nerja de aangewezen plek. Zonder mij te verdiepen in omgeving boekte ik samen met mijn vriend een week vakantie naar Spanje. Het maakte namelijk niet uit waar we naar toe gingen, als er maar een strand was en de temperatuur boven de 30 graden bleef. Nonchalant (lees: enkel vier plaatjes gepind op Pinterest) vertrokken we voor acht dagen naar het prachtige Andalusië. Nerja stelde mij niet teleur! Sterker nog, ik heb er vijf lievelingsplekjes aan overgehouden.

Waarom Andalusië tof is

Andalusië is ontzettend groot, ik geloof zelfs dat het bijna twee keer groter is dan Nederland (al is dat niet zo moeilijk). Maar tijdens deze trip ben ik alleen in het ‘Malaga-gedeelte’ geweest. Bijna twee duizend jaar geleden veroverden de Romeinen deze streek al, waar heel wat mooie ruïnes aan over zijn gehouden. Denk aan aquaducten, pleinen, badhuizen en theaters. Ook de Arabieren hebben zich gevestigd in deze streek en sierde het met het prachtige Alhambra (reserveer van tevoren!), Torre del Oro en de Giralda-toren. Aan geschiedenis in Andalusië dus geen gebrek! Als je al deze prachtige dingen wilt zien, is een huurauto wel handig.

Waarom Nerja zo leuk is

Voor acht dagen ontspanning, met enkele toffe uitstapjes, is Nerja de perfecte basis. Het is een van de weinige stadjes aan de Costa waar geen torenhoge hotels staan en de rotsen de kustlijn nog sieren. Er zijn in de zomermaanden heel wat toeristen te vinden, wat niet altijd leuk is, maar wel voor veel voorzieningen zorgt. Zoals restaurants die zeven dagen per week open zijn en een lame-ass treintje dat je naar alle toeristische highlights rijdt. Toch krijg je het gevoel het échte Spanje te zien en te proeven (Calamares, mmmm).

De vijf toppers van Nerja

Dit waren voor mij de ware highlights van Nerja, waar we in onze Kia Picanto heen raceten (voor zover je in een Picanto bergopwaarts kan racen dan).

nerja spanje
Uitzicht vanaf het balkon
  1. Balkon van Europa

Hier ging ik heen omdat ik dacht dat het moest. Het is dé bezienswaardigheid van Nerja en dat begreep ik meteen toen ik er stond. Wat een mooi uitzicht! Aan beide kanten van het platform kan je de kustlijn van Nerja zien. De enorme rotspartijen en prachtige stranden liggen er in het avondlicht adembenemend bij. Daarnaast liggen aan het aangrenzende plein veel cafetaria’s, restaurants en een toko met churros (!!).

nerja spanje
Nerja’s main beach
  1. Tourist Quality stranden van Nerja

De twee grote stranden in Nerja hebben een soort ster voor hun kwaliteit. Ze zijn mooi, groot, breed en van alle gemakken voorzien. Denk aan een openbaar toilet, douches en allerlei eettenten. Vanaf het water heb je schitterend uitzicht op Nerja, aangezien het stadje op een bergwand ligt. Het water is wel een beetje koud en het zand is erg heet. Tanden op elkaar en genieten!

nerja must see
De Kathedraal van Malaga
  1. Malaga, off course!

Op dag 1 wilde ik al naar Malaga. Deze heerlijke stad is het bezoeken zeker waard en ik kan niet wachten tot ik weer in de buurt ben. De sfeer is er ontspannen, ondanks dat het best wel een grote stad is. Er zijn duizend-en-één restaurantjes en nog meer Heladeria’s (ijssalons). Wij bezochten de oude kathedraal en de Zara, want daar liggen nou eenmaal mijn prioriteiten.

nerja must do

  1. Frigiliana

Vergeet de andere vier highlights. Hier móet je écht heen. Ik houd niet echt van het woord ‘moeten’, want je moet helemaal niets. Behalve Frigiliana bezoeken en er lunchen of dineren op een van de terrassen met het schitterende uitzicht. Dit dorpje ligt boven op de bergwand en kijkt uit over de vallei van onder andere Nerja. Je kan met een sangria in je hand genieten van het uitzicht op zee. Daarnaast is ook een wandeling door het dorpje de verkrampende kuiten waard, want het is adembenemend pittoresk en authentiek. Ik maakte elke 10 stappen een foto, want ik vond het prachtig!

nerja hightlights

  1. Maro en zijn stranden

Ik ga ervanuit dat Maro een mannelijke stad is, vanwege de O. Basic Spanish toch? Maro is een klein dorpje ten oosten van Nerja en het is zooo schattig! Ook als je de helse klim naar de stranden (trust me, je hebt conditie nodig) niet wilt maken, kan je je ook prima vermaken met het prachtige uitzicht onder genot van een Alhambra cerveza. La Caleta de Maro en Playa de Maro zijn twee mooie stranden tussen enorme rotspartijen in. Zoals ik al zei is het best een pittige wandeling naar beneden, maar het is de spierpijn de dag erna zeker waard.

Voor een rustige strandvakantie met hier en daar leuke dagtrips is Nerja de aangewezen plek. Het is rustig, maar toch is er veel te zien. Er zijn ontelbare leuke restaurants waar je goedkoop de heerlijkste tapas kan eten. Biertje erbij, wat wil een mens nog meer?